Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Mielenkiintoinen artikkeli journalismin saloista...

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Mielenkiintoinen artikkeli journalismin saloista...
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Mielenkiintoinen artikkeli journalismin saloista... Vastaa lainaamalla viestiä
http://stipendiblogi.fi/tunnontuskainen-toimittaja-nain-torkytabloidit-toimivat.html#more-909

Laura Saarikoski: Tunnontuskainen toimittaja: näin törkytabloidit toimivat!
05.12.2011 | Oxford

Entinen tabloidtoimittaja Richard Peppiatt:

Minusta tuli toimittaja viisi vuotta sitten, kun törmäsin pariin paparazziin baarissa Los Angelesissa. Tein silloin hanttihommia ja he ehdottivat, että alkaisin työskennellä heille. Aloin jahdata Britney Spearsia videokameran kanssa ympäri kaupunkia. Oli se helpompaa kuin ruumiillinen työ.

Kun palasin Britanniaan, kävin kolmen kuukauden toimittajakurssin ja aloin tehdä hommia Daily Starille. Se on vähemmän kunniallinen julkkistabloid, mutta sitä myydään 600 000 kappaletta joka päivä.

Tehtäväkseni annettiin seurata prinsessa Beatricea, joka oli juuri aloittanut yliopistossa. Teeskentelin olevani opiskelija ja hankin tutorilta hänen viikkoaikataulunsa valehdellen, että olin hukannut omani. Kävin kaikilla Beatricen luennoilla ja lähetin lehteen juttuja, että hän näyttää krapulaiselta eikä vaikuta työskentelevän kovin ahkerasti, mikä tietysti raivostutti lukijoita. Beatricen turvamiehet etsivät vuotajaa, mutta eivät koskaan osanneet epäillä minua.

Siihen aikaan ajattelin, että tämä on hauskaa tabloidtyötä. Tunsin itseni lippalakkipäiseksi James Bondiksi.

Sitten menin The Sun-lehden veteraanitoimittajan kanssa haastattelemaan somaliturvapaikanhakijaa, joka asui viiden miljoonan punnan talossa – tai niin me kirjoitimme, mutta emme koskaan tarkistaneet summaa. Päivystimme talon ulkopuolella kaksi päivää ja käytännössä pidimme häntä vangittuna sisään. Hän ei tullut kertaakaan ulos eivätkä hänen lapsensa käyneet koulussa, ja hänelle tuotiin noutoruokaa. Halusimme häneltä juttuun sitaatin tyyliin ”Otan kaikki mitä irti lähtee – ei minua kiinnosta”.

Palasin tyhjin käsin toimitukseen, mutta seuraavana päivänä The Sunissa oli häneltä sitaatti ”Otan kaikki mitä irti lähtee – ei minua kiinnosta”. En ymmärtänyt, miten se oli mahdollista, koska tyyppi ei ollut tullut kertaakaan talosta ulos. Tajusin, että The Sunin toimittaja oli keksinyt sitaatin.

Minulle sanottiin, että ensi kerralla minunkin pitää olla ovelampi. Ovelampi. Eihän turvapaikanhakija ole sellainen, joka voi valittaa lehdistön käytöksestä, hänellä on suurempiakin ongelmia!

Vähitellen aloin tuntea oloni töissä epämukavaksi. Erityisesti minua häiritsi Daily Starin tapa raportoida muslimeista. Heitä syytettiin kaikesta, mikä Britanniassa on vikana, ja usein väitteet keksittiin.

Kerran uutispäällikkö päätti, että tehdään juttu siitä, kuinka ostoskeskukseen rakennetaan veronmaksajien rahoilla kyykkyvessoja muslimeille. Kun kaupunginvaltuusto sanoi, ettei tieto pidä paikkaansa, juttu julkaistiin silti. Se oli kuin pyöreiden palasten tunkemista neliömäisiin reikiin.

Aloin tajuta, että asioilla, joita kirjoitan, on seurauksia todellisessa elämässä. Monet jutut saivat äärioikeistolaisen EDL:n (English Defense Leaguen) vaikuttamaan maltilliselta osapuolelta islaminvastaisessa taistelussa. Kun kysyimme lukijoidemme mielipidettä, 99 prosenttia heistä kannatti EDL:ää. Olin osallinen siinä, että maltillisista ihmisistä kehittyi äärioikeistolaisia.

Kun erosin Daily Starista maaliskuussa 2011, päätin vuotaa erokirjeeni The Guardianille, koska muuten Daily Star olisi vain löytänyt jonkun muun tilalleni jatkamaan samaa rataa.

Tämä on ollut minulle eksistentialistinen kriisi. Olenko minä ollut toimittaja? Yksi toimittajan määritelmä on se, että hän kertoo asioita, jotka ovat uusia, tärkeitä ja relevantteja. Ei se kuvaa ollenkaan sitä, mitä minä tein. Monta kertaa kärjistin monimutkaiset kysymykset mustavalkoisiksi niin, että lukijat ymmärsivät asiasta todennäköisesti enemmän ennen kuin he lukivat juttuni kuin sen jälkeen.

Ellen ollut ollut toimittaja, mitä sitten olin ollut?

Kaikki, mitä kirjoitin, vetosi tunteisiin, ei järkeen. Kaiken, mitä kirjoitin, oli määrä vahvistaa ennakko-oletuksia, ei haastaa niitä. Olin ollut viihdyttäjä, tarinankertoja.

Journalisteja sitovat totuudellisuuden säännöt, viihdyttäjiä eivät. Viihdyttäminen on aina yksi lehtien tehtävistä, mutta sen pitäisi olla toissijainen tehtävä. Jos viihdyttämisestä tulee tiedonvälitystä tärkeämpää, sillä on seurauksia.

Esimerkki on Chris Jeffries, joka oli viime jouluna murhatun nuoren ja kauniin Joanna Yeatesin vuokranantaja. Jeffries oli eläkkeelle jäänyt opettaja, jonka kaikki naapurustossa tunsivat, mutta hän sattui olemaan myös hieman erikoinen tyyppi. Ennen kuin Yeatesin oikea murhaaja löydettiin, The Sun, The Daily Mail ja Daily Mirror ehtivät tehdä Jeffriestä täydellisen hirviön. Häntä nimitettiin otsikossa ”Tirkistelijä-Tomiksi” ja hänestä tehtiin outo pervertikko. Lehdistö tarvitsi tarinaan pahiksen ja Jeffries sopi siihen rooliin. Myöhemmin kävi ilmi, että hän oli täysin syytön.

Tabloidien jutut muistuttavat usein tosi-televisiota siinä, että ihmisten elämä on vain puoliksi totta ja puoliksi fiktiota. Hahmot kirjoitetaan tarinaan sopiviksi, ja tarinoista tulee todellisuutta suurempia. Pahikset alkavat muistuttaa Hollywood-elokuvan pahiksia. Nyt islamista on tullut kiintiöpahis, mikä ei perustu todellisuuteen vaan tähän todellisuutta suurempaan tarinaan, jonka tehtävä on synnyttää lukijoissa ahdistusta ja pelkoa.

Monet toimittajat, jotka yleensä ajattelevat itseään ihmisinä, jotka kyseenalaistavat kaiken, ovat nielleet tämän todellisuutta suuremman tarinan. He ajattelevat julkkiksia ”reiluna riistana”, jota saa ahdistella. Ihminen, joka on ollut televisiossa, ei enää ole todellinen ihminen, jolla on elämä ja tunteita ja perhe, ja johon tabloidjutut vaikuttavat.

Lehdistön tehtävä on haastaa vallanpitäjiä, kuten vaikka The Guardian tekeekin. Mutta tabloidlehdet potkivat heikkoja, kuten siirtolaisia tai rikosten uhreja. Tabloidjournalismi on liikkunut lähemmäs mainoksia kuin journalismia, koska se ei palvele yleistä etua, vaan omaa etua eli lehden myyntiä. Näin kapitalismi kampittaa journalismin.

Lehdistön itsesäännöstely ei toimi, eivätkä monet lehdet ansaitse sitä. Tabloidit itse jakavat hanakasti tuomioita ja vaativat syyllisiä vastuuseen. Nyt on niiden vuoro maksaa siitä, että ne ovat käyttäneet systeemiä järjestelmällisesti väärin.

Tämä kirjoitus on tiivistelmä Richard Peppiattin puheesta, jonka hän piti Oxfordin yliopistossa keskiviikkona 30.11. Edellisenä päivänä hän oli ollut kuultavana Britannian lehdistön epäeettistä toimintaa tutkivan Leveson-komitean edessä Lontoossa.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Per Jou 09, 2011 11:39 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 477

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Eräs suomalainen analyytikko sanoi joskus, että "media on korvannut kokemuksen" tarkoittaen, että voimme keskustella maailman asioista käymättä paikalla.

Luin aikoinani venäläiskirjailija Leo Tolstoin esseen Sota ja Rauha-kirjaansa liittyen. Tolstoi oli muistaakseni Venäjä-Japani-sodassa rintamareportterina ja hän kertoi, että taistelujen laannuttua, sotilailla ja upseereilla on hyvin värikäs näkemys taistelujen kulusta, mutta ensimmäisten päivälehtien ilmestymisen jälkeen sotilaat ja upseerit alkavat kertoa siitä siten kuin päivälehdissä oli kerrottu. Jopa he, jotka eivät olleet edes samalla paikalla.

MTV3:n verkkosivuilla oli uutiskuva jemeniläisistä naisista, jotka polttivat mielenosoituksessa joitain rättejä. Kuvateksti kuului: Jemeniläisnaiset polttavat abaayojaan vastalauseena hallituksen naisia syrjivälle politiikalle. Just joo.

Vuonna 1990 Persianlahden sotaa ennen Yhdysvalloille oli hirveän tärkeää saada Sadaam Husein näyttämään pahalta mieheltä, joten näytettiin kuvaa kuwaitilaisesta naisesta, joka sanoi vauvansa kuolleen, koska Sadaamin joukot veivät happikaapit. Nainen oli Kuwaitin Yhdysvaltain suurlähettilään tytär, joka ei edes ollut tuolloin Kuwaitissa, eikä edes synnyttänyt tuolloin. Lavastettua teatteria.

***
Kuinkahan moni nuori edelleen haluaa olla kuuluisa? Ympäri maailman jonotetaan makuupusseissa nukkuen päästäksensä idolseihin ja bigbrothereihin, huippumalleiksi ja ties mihin roskaan, ihmisiä, joilla ei ole mitään 'izzaa.

Erään lukijan kommentti tuossa oli kiintoisa: "Britanniassa mustamaalataan kahta väestöä, joiden väitetään viettävän veronmaksajien rahoilla luksuselämää: vammaiset ja maahanmuuttajat.

Kuuluisuuden jano on laskeutunut myös julkisille paikoille: ihmiset puhuvat metroissa ja lähijunissa ja kaduilla ja ostareilla kovaa keskenään tai puhelimiinsa, tehdäkseen omat tyhjät asiansa julkisiksi. Sen lisäksi, että kaikki yrittävät olla huomiota herättävän näköisiä (sukupuolisesti haluttavia), mikä osaltaan johtuu kuumeisesta ihmispaljouden ja miehien vähenemisestä suhteessa naisiin, joten naiset joutuvat kilpailemaan enemmän ja enemmän kuumeisen hedonismihakuisessa yhteiskunnassa, jossa ihmiset ovat muuntuneet kulutettaviksi hyödykkeiksi.

Mutta mistä me jäisimme paitsi? Ihminen on luotu haluamaan zinää (laitonta seksiä), kuten Allahin Lähettiläs (S) sanoi. Jäämmekö jostain paitsi? Näin ohimennen jossain uutisen, jossa sanottiin, että "seksirobotit suuressa suosiossa ja ovat kuin oikeita!" 'AbdulQadir al-Jilani bagdadilainen sanoi jo tuhat vuotta sitten, että "kovinta kidutusta on haluta sellaista, mitä ei ole kirjoitettu sinulle."

Mitä kuuluisuuden jälkeen? Yläasteella ja lukiossa luokallani oli tyttö, josta tuli valokuvamalli. Kun hän meni 1990-luvulla Japaniin kuvausmatkalle, niin kuvaussession jälkeen sai lähteä viihdyttämään japanilaisia liikemiehiä. Ja se on pienintä, mihin voi joutua. Vuonna 2000 televisiosta tuli piilotetulla kameralla kuvattu dokumentti Italian muotimaailmasta, jossa lihavat yli viisikymppiset liikemiehet tarjosivat suuria summia rahaa 15-vuotiaille mallinaluille vain päästäkseen harrastamaan seksiä näiden kanssa.

al-Hamdulillah, Allah on johdattanut meidät pois haluamasta ja kärsimästä näitä asioita. Seuralaisissa on paljon ihmisiä, jollaisia ei ole ollutkaan muissa uskonnoissa Profeettojen jälkeen: Abu Bakr, Sa'd ibn Abi Waqqaas ja muita. Viimeksi mainittu vietti teini-ikänsä palvoen Allahia, pysyen kaukana mushrikien maanpäällisen elämän houkutuksista.

Mutta nykyisessä maahanmuuttokriittisessä keskustelussa on avautunut uusi ilmiö, joka on sukua sensaatiolehdistölle:

Mikäli jokin fakta tai tilastoseikka ei sovi "mamukriitikoiden" näkemyksiin, he hylkäävät sen "mokutuspropagandana," vaikka faktan tarjoaisi poliisin rikosylikomisario tai yliopistollinen tutkimus. Eli tosiasioilla ei ole merkitystä, ellei se ole identtinen "maahanmuuton vastustajien" näkemyksien kanssa...Heitä ei enää edes kiinnosta täsmennykset ja korjaukset, mikä tahansa vääristelmä tai valhe maahanmuuttajista, niin ennen pitkää se muuntuu tosiasiaksi. Lieksassa esimerkiksi tällä hetkellä uskotaan, että kunta kustantaa maahanmuuttajille autokoulut ja autot ja useita tonneja euroja ilmaista rahaa kuukaudessa...
Lau Jou 10, 2011 12:54 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Lainaus:
Ihminen on luotu haluamaan zinää (laitonta seksiä), kuten Allahin Lähettiläs (S) sanoi.


Voisitko laittaa tästä todisteet, linkin taikka hadithin. En ole ennen kuullut tästä. Jazaaka Allaah khairan.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Jou 10, 2011 11:48 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 477

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
"Voisitko laittaa tästä todisteet, linkin taikka hadithin. En ole ennen kuullut tästä. Jazaaka Allaah khairan."

Sahih Bukharissa ja Sahih Muslimissa; Bukharissa Ibn 'Abbasin kertomana (Kitab al-Qadr); Muslimissa Abu Hurairah'n kertomana (Kitab al-Qadr).

Koko hadith:

Abu Huraira kertoi Profeetan (S) sanoneen:

"Allah on kirjoittanut Aadamin lapselle hänen osuutensa zinasta, jonka hän tekee silmillään. Silmän zina on katsoa kiellettyä, kielen zina on turha puhe (zinatul-kalam) ja sydän toivoo ja tahtoo ja intiimielimet hyväksyvät kaiken tämän tai kieltävät tämän."

Qur'aanin aayastä an-Nisa' 28 "ihminen on luotu heikoksi" ainakin Tawuus, Waki' ja Abu Sufyan ath-Thawri selittävän sen tarkoittavan miestä, joka katsoo ohikulkevaa naista.


[/i]
Lau Jou 10, 2011 5:19 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Jazaaka Allaah khairan. Katson tässä Ibn Kathiirin tafsiiriä ayasta, ja siinä lisäyksenä Wakii' sanoi: "kun on kyse naisista", ja "Man's mind leaves when women are involved." Sen käännöksen saa joku muu hoitaa insha Allaah.

Mutta miten ymmärrän tuosta tafsiirista myös on se seikka, että tarkoittaa myös, että säännökset ovat tehty helpoiksi ihmiselle, koska heidät on luotu heikoksi. Ja Allaah tietää parhaiten.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Jou 10, 2011 10:15 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea