Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Selvennystä ksylitolista...

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Ruoka Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Selvennystä ksylitolista...
Kirjoittaja Viesti
samira1981Liittynyt: 25 Kes 2005
Viestejä: 58
Paikkakunta: Vantaa

Lähetä Selvennystä ksylitolista... Vastaa lainaamalla viestiä
sumaya1 kirjoitti:
Slamualaikum
Eikö tuo xylitoli ole alkoholia???eli saako muslimit syödä xylitolia sisältävää purkaa?


salaamu alaykom..
tämmöistä löytyi ksylitolista:
"Ksylitoli (C5H12O5, IUPAC-nimeltään 1,2,3,4,5-pentahydroksipentaani) on viidenarvoinen alkoholi, jota käytetään makeutusaineena. Teollinen ksylitoli valmistetaan pelkistämällä lehtipuiden kuten koivun sisältämästä ksylaanista saatua ksyloosia. Toisinaan ksylitolista käytetään nimitystä "koivusokeri", joka viittaa aineen alkuperään ja käyttötarkoitukseen, mutta kemiallisesti kyseessä on alkoholi, ei sokeri.

Ksylitolia käytetään makeutusaineena mm. makeisissa ja purukumeissa sen hammassairauksia ehkäisevän vaikutuksen takia. Hammaskariesta aiheuttavat bakteerit eivät pysty käyttämään ksylitolia. Ksylitolin on todettu myös ehkäisevän lasten korvatulehduksia.[1][2]

Liiallisella ksylitolin käytöllä voi olla laksatiivinen vaikutus. Ksylitolin käyttö lisää syljeneritystä.

Ksylitoli on hyv�ksytty EU:n alueella elintarvikkeiden lis�aineeksi. Ksylitolin E-koodi on E 967."

sitä että saako käyttää en osaa antaa vastausta. Mutta jossain oli(en muista lähdettä) että alkoholia joka humalluttaa ei saa juoda/käyttää. Koska onhan esim viinietikka tehty alkoholista ja se oli jonkun uskonoppineen mukaan sallittua kun se ei juovuta ihmistä. Eli menisikö tuokin samaan kategoriaan.
Joku viisaampi vastatkoon paremmin

was A'shadieeyah
Lau Kes 02, 2007 8:47 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stygiofobiaLiittynyt: 19 Syy 2004
Viestejä: 311

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Shari'assa alkoholi on määritelty tietyllä tavalla ja kemiassa kokonaan toisella tavalla. Nämä käsitteet ovat noin 90% eri asioita. Etanolin kohdalla molemmat määritelmät kohtaavat. Muutoin niillä ei paljoa yhteistä ole.

Kemiassa etanoli, eli tuttavallisemmin "viina" on vain yksi monista alkoholeista. Suola ja sokeri ovat myös vastaavassa kategoriassa, sillä kemistit käyttävät näitä sanoja hyvin laajassa mielessä, kun taas keittiön pöydässa suola voi tarkoittaa tasan tarkkaan yhtä asiaa ja sokeri taas jälleen tasan yhtä asiaa. Vaikka eri aloilla vilahtelee sama termi eri merkityksissä, eivät merkitykset ole kuitenkaan kokonaan erilaisia. Kossu on alkoholia, menit sitten kysymään kemistilt� tai oppineelta. Sensijaan tuhannet muut kemiallisessa mielessä alkoholeiksi määritellyt aineet ovat oppineiden ja myös tavallisen kansan silmissä vain kemikaaleja ja molekyylejä.

Elintarvikkeet suorastaan kuhisevat alkoholeja, jos tarkastelutavaksi rajataan nimenomaan kemiallinen näkövinkkeli. Esimerkiksi monet vitamiinit ovat kemiallisesta tarkasteltuna alkoholeja, mutta tiettävästi vihannekset ja hedelmät eivät ole haraam. Sokerissakin on näitä OH -ryhmiä, joiden perusteella kemistit nimeävät aineen alkoholiksi. Samoja OH ryhmiä on vaikka missä. Liha tiettävästi sisältää paljon proteiineja. Ne puolestaan koostuvat aminohapoiosta ja kun wikipediaan laittaa hakusanaksi amino acid, vastaan tulee heti fenyylialaniinin kuva, jossa kummittelee tuttu OH ryhmä. Eläimen liha itsessään ei ole haraam, jos se on teurastettu Koraanin ohjeiden mukaisesti.

_________________
Käytitkö aikasi ennen kiirettä? Entä terveytesi ennen sairautta tai rahasi ennen köyhyyttä ja nuoruutesi ennen vanhuutta?
Sun Kes 03, 2007 12:55 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Ruoka Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea