Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Riba - korkojärjestelmä

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Riba - korkojärjestelmä
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Riba - korkojärjestelmä Vastaa lainaamalla viestiä
Riban (koron) vaarat

”Uskovaiset, älkää syökö korkoa, kaksinkertaisena ja moninkertaistettuna, vaan pelätkää Jumalaa, jotta menestyisitte.” Koraani 3:130

Johdanto

Siinä ei ole mitään ihmeellistä, että muslimi ei ikinä syö sianlihaa koska se on kiellettyä (haraam) tai mene naimisiin siskonsa taikka äitinsä kanssa koska sekään ei ole sallittua. Mutta miksi samalla henkilöllä ei ole sitten mitään ongelmaa korkojen kanssa (niitä ottaessa, maksaessa jne.)? Tiesitkö, että korkojen maksu on yksi suurista synneistä, joka voi johtaa Helvettiin?

”Mutta joka alkaa uudestaan ottaa korkoa, joutuu tuleen ikuisiksi ajoiksi.” Koraani 2:275

Jos koron ottamisesta on näin suuri rangaistus niin miksi niin monet muslimit lankeavat tähän syntiin ja ottavat tämän asian niin kepeästi?

Mitä sana Riba tarkoittaa?

Sana Riba tulee arabiankielen verbistä rabaa, joka tarkoittaa “lisätä”, “kasvaa”. Se sisältää koron, jota maksetaan mm. pankeille lainan kautta, kuten asuntolainat, autolainat, osamaksut, luottokorttien korot jne.

Todiste, että Riba on Haraam

Riba on yksi suurimmista synneistä islamissa ja siitä löytyy monia todisteita. Heille, jotka uskovat Allahiin ja Koraaniin, seuraava jae, joka kieltää koron, riittää heille.

“…Allaah on sallinut kaupan mutta kieltänyt koron ottamisen” Koraani 2:275


Koraanissa Allaah julistaa sodan heitä vastaan, jotka ovat tekemisessä koron kanssa:

“Te, jotka uskotte, pelätkää Jumalaa ja jättäkää se, mitä on jäljellä korosta - jos te todellakin
olette uskovaisia. Ja jos te ette tee sitä [jätä korkoa], valmistautukaa sotaan Jumalan ja Hänen profeettaansa vastaan…”
Koraani 2:278–279


Haluaisitko, että Allaah, Kaikkivaltias, julistaa sodan sinua vastaan kun Hän tehnyt sen niin selväksi, että riba on haraam? Profeetta (rauha olkoon hänen yllään) varoitti, että koron ottaminen on yksi seitsemästä synnistä, joka vie ihmisen Helvettiin. (Bukhari ja Muslim)

Koron käsittely on kiellettyä joka suunnalta. Profeetta (rauha olkoon hänen yllään) sanoi:

”Allaah on kironnut sen, joka ottaa korkoa, maksaa sitä, todistaa sen tapahtuneen ja hänet, joka kirjaa sen tapahtuneeksi.”

Älä ole yksi heistä, jonka Allaah on kironnut!


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Hei 12, 2012 10:02 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Miksi Riba on haraam?

Riba on kiellettyä koska Allaah on näin sanonut. Se perustuu Allaahin Kaikkitietävään viisauteen, jonka mukaan Hän määrää jonkin teon olevan kiellettyä tai toivottua, ja joka on ihmiselle hyväksi tässä maailmassa sekä Tuonpuolisessa. Hän on KaikkiTietävä, Viisas. Islamin oppineet ovat maininneet seuraavia seikkoja, miksi riba on kiellettyä:

Kokonaisilla kansoilla, suurilla ja pienillä, on ulkomaalaisia suuria lainoja, joiden korkojen maksut ovat niin suuria, että se asettaa koko kansan ahdinkoon. Lainat tappavat. Noin 11 miljoonaa lasta kuolee joka vuosi ympäri maailmaa köyhyyden ja lainojen ansioista. Nigerian entinen presidentti Obasanjo kommentoi Nigerian lainoista:

“Kaiken kaikkiaan me olimme lainanneet noin 5 miljaria dollaria vuoteen 1985 tai 1986 mennessä ja me olemme maksaneet noin 16 miljardia dollaria tähän asti mutta meille on kerrottu, että olemme vielä velkaa noin 28 miljardia dollaria. Se 28 miljardia dollaria on ulkomaisten lainojen korkoja. ”

Jos minulta kysytään mikä on pahinta koko maailmassa, se on yhdistetty korko.”
–elokuu, Jubilee 2000

Riba tuhoaa sympatian ja veljeyden tunteen ja se perustuu ahneuteen, itsekkyyteen ja kovettuneeseen sydämeen.
Riba on yksi inflaation aiheuttajista.
Riba saa aikaan sosiaalisia kuiluja ihmisten välille. Rikkaita palkitaan rikkauksistaan kun taas köyhät köyhtyvät entisestään.
Riba aiheuttaa masentuneisuutta ja traumoja velkataakan noustessa.

Maailmalaajuisten finanssi kriisien aikana vuonna 2008 ja 2009, italiaisen lehden, Daily Vaticanin L’Osservatore Romanon mukaan Vatikaani olisi sanonut vaihtoehtona, että islamilainen finanssi järjestelmä auttaisi länsimaalaiset pankit pois ahdingostaan. Vatikaani neuvoi: ”Islamilaisen finanssijärjestelmän eettiset periaatteet voivat tuoda pankit lähemmäksi asiakkaitaan ja todelliseen yhteishenkeen, jotka kuuluisivat sisältyä jokaiseen taloudelliseen järjestelmään.

Islamilaiset taloudelliset instituutiot eivät kärsi vastaavanlaisista ongelmista mitä korkoja hyväksikäyttävät järjestelmät kohtaavat. Tappiot jaetaan molempien osapuolien kanssa. Lainaajat ovat tuolloin entistä varovaisempia, koska he myös voivat menettää rahaa, jos lainaaja ei kykenekään maksamaan alkuperäistä summaa takaisin.

Huomioiden kaikki ongelmat mitä riba saa aikaiseksi, ei ole ihme, että islam kieltää tämän epämiellyttävän toiminnan.

Kuinka voin välttää Ribaa?

On lähes mahdotonta välttää ribaa, jos asuu kapitalistisessa yhteiskunnassa. Tätä ei kuitenkaan tulisi käyttää tekosyynä elääkseen tässä yhteiskunnassa. Yksi varma keino on, ettei ota lainaa, joka sisältää korkoa. Muita vaihtoehtoja ovat seuraavat keinot:

 Avaamalla koroton pankkitili
 Ei tehdä sopimuksia, jotka johtavat korollisiin lopputuloksiin, vaikka aikomus olisikin maksaa ajoissa
 Maksaa laskut ajoissa, jotta ei joudu maksamaan korkoa
 Noudattaa kaikkia kaupankäynnin sopimuksia ilman koron maksamista
 Lainaa rahaa vain perheenjäseniltä tai ystäviltä (oletettavasti ilman korkoa)
 Asumalla vuokralla, jos ei kykene ostamaan asuntoa ilman korollista lainaa
 Hyväksyä ”avunanto laina” (al-qard al-hasanah), joka on laina, jolla toinen haluaa osoittaa avuliaisuuttaan mutta se ei sisällä koron ottamista

Pankkien antamien korkojen suhteen, älä palauta tai käytä niitä. Sen sijaan, anna ne hyväntekeväisyyteen kuten köyhille, osta hyödyllisiä käyttötavaroita moskeijoille (esim. kertakäyttöastioita ym.) tai auta toista muslimia maksamaan lainojaan. Mutta älä odota tästä palkkiota, koska tämä ei ole puhdasta omaisuutta vaan korkoa omaisuudelle.

Kaikista varmin keino selvittää epäselviä tai kyseenalaisia kaupankäyntiin liittyviä seikkoja, on kysyä neuvoa moskeijoilta tai islamin oppineilta.

Mitä jos olen epätoivoinen?
Islamin mukaan ihminen saa anteeksi kielletyn teon, jos se on tehty epätoivon hetkenä. Näin ollen, jos henkilö on pakon alaisena joutunut ottamaan korollista lainaa, vaikka esim. kuoleman tai vakavan sairauden edessä, siitä tulee väliaikaisesti sallittua kunnes koettelemus on ylitetty. Pitää kuitenkin muistaa, että koettelemuksen kestäminen ilman riban ottamista Allaahin takia, on palkittava teko. Islamilaista tietoa omaavan oppineen tulee pohtia henkilön tilaa ja määritellä onko tämä todella vaikeuksissa. Sillä tämän säännön poikkeusta voi muuten moni käyttää hyväkseen ja nauttia ribasta ja näin ollen kärsiä Allaahin asettamista seurauksista.

Muslimien parissa laajasti levinnyt epätietoisuus ensimmäisen kodin oston yhteydessä, moni on sallinut koron ottamisen ”välttämättömänä” paheena. Vuokra-asunnon saanti kuitenkin kumoaa tämän väitteen. Jos tämä väittämä olisi totta, eikö silloin alkoholin juominen janoonsa olisi sallittua vaikka vettäkin olisi saatavilla? Tai porsaanlihan syöminen vaikka olisi muutakin lihaa tarjolla? Vaikka joitakin ihmisiä on helppo johdattaa harhaan näillä uskomuksilla, meidän tulee muistaa, että:

“... Allaah tietää mitä te tuotte julki ja mitä salaatte.”
Koraani 5:99


Vuokran maksaminen ylläpitääkseen perheensä hyvinvointia, ei ole hukkaan heitettyä rahaa. Allaah, insha Allaah tulee palkitsemaan tämän kuin hyväntekeväisyyden. ”Kun joku [teistä ] käyttää rahaa perheeseensä, hakien palkkiota vain Allaahilta, se tullaan laskemaan hyväntekeväisyytenä häneltä.” (Bukhari ja Muslim)

Menestys tässä maailmassa
& Tuonpuoleisessa

Kun tutkimme tätä koko riba aihetta, meidän tulisi muistaa, että todellinen menestys tulee yksinomaan Allaahilta. Jos me pidättäydymme siinä mikä on sallittua ja vältämme mikä on kiellettyä, meidän omaisuudestamme tulee siunattua, joka auttaa meitä tässä maailmassa ja Tuonpuolisessa. Mitä hyötyä on lisätuloista, jotka ovat saatu korkojen kautta, kun niissä ei ole lainkaan siunauksia? Ja kun ne ovat loppujen lopuksi kirottua ja kaiken epäonnen alku ja juuri?

Ylösnousemuksen päivänä, ihmiset tulevat nousemaan nopeasti haudoistaan paitsi he, jotka olivat tekemisissä koron kanssa. He tulevat nousemaan ylös ja kaatumaan takaisin hautoihinsa kuin epileptiset koska:

“Koronottajat nousevat viimeisenä päivänä niin kuin sellainen, jota Saatana on lyönyt halvauksella. Tämä on palkka siitä, että he sanoivat: ”Kauppa on samaa kuin koron ottaminen.” Onhan Jumala sallinut kaupan mutta kieltänyt koron ottamisen…”
Koraani 2:275


Tämä on rangaistus heille, jotka ovat tekemisissä koron ottamisen kanssa ja jotka eivät vilpittömästä kadu tätä syntiä. Kun taas he, jotka kilvoittelevat menestykseen, ansaiten Allaahin mielihyvän, hakevat turvaa seuraavasta jakeesta:

“Uskovaiset, älkää syökö korkoa, kaksinkertaisena ja moninkertaistettuna vaan pelätkää Jumalaa, jotta menestyisitte.”
Koraani 3:130

Meille on myös kerrottu kuinka voimme menestyä Tuonpuoleisessa:


“Kun uskovia kutsutaan Jumalan ja Hänen Lähettiläänsä luo, he sanovat: “Me kuulemme ja tottelemme.” He saavat parhaan osan (jotka tulevat asumaan Paratiisissa).”
Koraani 24:51


Lopuksi

Voimmeko epäröidä, että riba ei olisi kiellettyä ja yksi suurista synneistä? Onko tottelemattomuus Allaahia kohtaan sen arvoista, että saa osakseen Hänen rangaistuksensa? Meidän tulee muistaa, että elämä tässä maailmassa on vain väliaikaista. Meidän tarkoituksena ei ole himoita tämän maailman rikkauksia vaan palvoa Allaahia oikein ja elää Hänen asettamien sääntöjen mukaisesti. Vaikka koron käyttämisestä onkin tullut laajalle levinnyt ilmiö, se ei tee siitä sallittua.

“Sille, joka pelkää Jumalaa, Hän järjestää keinon selvitä ja suo hänelle toimeentulon tavalla, jota hän ei ole tullut ottaneeksi huomioon. Jumala riittää sille, joka luottaa Häneen.”
Koraani 65:2-3


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Hei 12, 2012 10:10 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AichaLiittynyt: 22 Elo 2011
Viestejä: 14

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salamu aleikum wa rahmatullaahi wa barakaatuh

MashAllaah! Äärimmäisen tärkeä aihe tänä päivänä kun suurin piirtein jokaisella on lainoja eikä asuntolainakaan ole ikävä kyllä monelle vieras.

Miten nämä laina-asiat menevät islamiin palanneiden kohdalla, eli jos lainat ovat otettu ennen islamiin palaamista ja niitä joutuu maksamaan edelleen muslimina jopa vuosikausia?

Sitten toinen kysymys koskisi lainanmaksajan kuolemaa. Eli jos muslimimaksaja kuolee ennen kuin lainat ovat maksettu, niin mitä tapahtuu kuolleelle? Entä jos omaiset eivät edes tiedä, että kuollut on jäänyt velkaa jollekulle esim. yksityishenkilölle. Pankillehan kukaan ei voi jäädä velkaa ilman, että pankki ottaisi yhteyttä omaisiin.
Sun Hel 10, 2013 8:19 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 476

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa 'alaikum Salam wa Rahmatullahi wa Barakaatuh

Olen niin vanhan koulun kasvatti, että pelottaa vastata edes hieman...

Lainat -sekä koroton että korollinen- joutuu maksamaan takaisin, ellei velkoja anna sitä anteeksi, eikä velkaa saa tulla perimään ellei velallinen kykene sitä maksamaan.

Korollisen lainan ollessa kyseessä -mikäli korkoa ei saa neuvoteltua pois tai minimoida- laina on maksettava takaisin korkoineen, mutta velallisen muslimin on al-Munajjidin mukaan inhottava sitä ja kaduttava sitä Allahille. Toisaalta korollisuus ei perustu muslimin vapaaehtoisuuteen, vaan pakkoon, jota muslimi ei kykene muuttamaan. Korollisen lainan ottaminen muslimina toki on kiellettyä.

Eräät veljet ovat aikoinaan tuloksetta koettaneet saada neuvoteltua korot Jahiliyyah'n ajan lainoista pois. Turhaa oli yritys.

***
Mikäli lainanmaksaja kuolee ennen takaisinmaksua, hänen velkansa maksetaan kuolinpesästä, ei omaisten kukkaroista. Mikäli velallisen kuolinpesä ei riitä lainan takaisin maksuun, omainen voi omasta tahdostaan maksaa velkaa takaisin lainanantajalle, mutta pakollista se ei ole.

Wa astaghiruka wa 'authubileik.
Kes Hel 13, 2013 12:49 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AichaLiittynyt: 22 Elo 2011
Viestejä: 14

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu aleikum wa rahmatullaahi wa barakaatuh

Kiitos ponnisteluistasi tietomääräni lisäämiseksi!!

Kysymystäni nyt vielä uudelleen luettuani huomasin, että en ollut huomannut painottaa minulle tärkeää osuutta tarpeeksi. Eli joku mainitsi muslimin jäävän kuoleman jälkeen portille odottamaan jos lainat ovat maksamatta. Mitä jos kukaan ei edes tiedä ko. Muslimin lainoista?
Kes Hel 13, 2013 5:25 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 476

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Aicha kirjoitti:
As salaamu aleikum wa rahmatullaahi wa barakaatuh

Kysymystäni nyt vielä uudelleen luettuani huomasin, että en ollut huomannut painottaa minulle tärkeää osuutta tarpeeksi. Eli joku mainitsi muslimin jäävän kuoleman jälkeen portille odottamaan jos lainat ovat maksamatta. Mitä jos kukaan ei edes tiedä ko. Muslimin lainoista?


Wa 'alaikum as-Salam wa Rahmatullahi wa Barakaatuh,

Mitä tulee siihen velanantajan toimiin velallisen kuoltua, niin ainoa klassisista kirjoista löytämäni toimenpide oli velanantajan kaikissa eri velkajärjestelyissä tehtävä hädiithin mukaisesti tulemalla keräämään jäämistöstä hänelle itselleen kuuluva.

Joissain IslamQA:n vastauksissa korostettiin velkakirjan tekemisen tärkeyttä, mikäli sitä ei ole tehty velallisen kuollessa, velkoja voi vain tyytyä valittelemaan omaisuutensa menetystä...

Allahu alam.

Allahin Lähettiläs (S) sanoi:

"Hän joka ottaa ihmisten vauraudesta aikomuksenaan maksaa se takaisin, Allah maksaa hänen puolestaan..." (al-Bukhaari, no 2387).

Lähimpänä Aakhirah-suhdetta tässä velka-sielu-asiassa löytyy Ibn 'Abd al-Barrilta:

"Velka, mikä pitää henkilön ulkona Paratiisista -ja Allah tietää parhaiten- on sellainen, jonka hän jätti taakseen tarpeeksi maksaa se pois, mutta ei jättänyt mitään ohjeistusta sen suhteen, tai hän oli kykenevä maksamaan sen pois, mutta ei maksanut, tai hän otti lainan johonkin laittomaan tai ylenpalttiseen asiaan ja kuoli ilman takaisinmaksua.

Ja mitä tulee häneen, joka otti lainan johonkin lailliseen, koska oli köyhä ja kuoli ilman mitään, millä maksaa se pois, Allah ei pidä häntä ulkona Paratiisista sen tähden, insha Allah." (al-Tamhiid 23/238)

Wa Allahu alam.

***
Tii Hel 19, 2013 1:51 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu aleikum,

Ilmeisesti tarkoitat sitä, ettei kukaan tiennyt tämän olleen velkaa, jolloin kukaan ei osaa myöskään maksaa sitä pois henkilön kuoltua? Velka tulee jossain vaiheessa esille jolloin se tulee maksaa heti pois. Se miten se vaikuttaa kuolleeseen ihmiseen voisi sitten viitata yllä oleviin hadiitheihin ja Allaah tietää parhaiten.

Mitä tulee taas velkoihin mitä otettu jaahiliyyan aikana esim. asuntoa tai autoa varten, tulisi toimia niin, ettei korkoa enää joudu maksamaan. Kuten veli selvitti sitä tuossa aikaisemmin, tulisi a. maksaa asuntolaina kerrassaan pois ja jäädä siihen asumaan tai b. myydä asunto pois, palauttaa pankille heidän rahat ja muuttaa pois asunnosta. Sama pätee autoon. Korkoa tulee vihata ja pyrkiä kauas näistä teoista.

Ja Allaah tietää parhaiten.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 5:11 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AichaLiittynyt: 22 Elo 2011
Viestejä: 14

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa aleikum salaam wa rahmatullaahi wa barakaatuh

Suuret kiitokset teille molemmille näistä tiedoista! Allaah auttakkoon meitä pysymään kaukana koroista ja ymmärtämään asian merkityksen. Amin.
Kes Maa 06, 2013 9:10 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea