Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Palestiinalaiset, beduiinit ja Israel

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Palestiinalaiset, beduiinit ja Israel
Kirjoittaja Viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Palestiinalaiset, beduiinit ja Israel Vastaa lainaamalla viestiä
Aurinkokylvyssä Israelin kaatopaikalla - Palestiinalaiset tänään


Valikoima suurelta osin Voima-lehden artikkeleista "Aikuisten Disneyland" ja "Länsirannalta ei mitään hyvää." Emoteksti erotettu muusta materiaalista asteriskeilla (*).

****

”Me tulemme kuihduttamaan ja lopulta pyyhkimään maan pinnalta juuri ne ihmiset, jotka osaisivat asua aavikolla.
Tulemme tarvitsemaan heidän viisauttaan, kun vesi käy vähiin maapallolla ja lämpötila nousee.
Heillä on vuosisatainen hallinta tällä alueella, eikä Israel kunnioita sitä tippaakaan. Sen sijaan valtio käskee puskutraktorit hajottamaan beduiinien jo ennestään hatarat asumukset.”
­-Israelilainen aktivisti.


Epämiellyttävät, vainoharhaisilta tuntuvat kuulustelut ja matkatavaroiden penkominen kestävät reilusti yli kolme tuntia keskellä yötä:

”Poistuitko Tel Avivista? Osaatko arabiaa? Oletko varma?”, kuulemme useaan otteeseen. Tällaiseen on tarvetta vain sotaa käyvässä maassa. Monelle turistille kokemus lentokentällä on kuitenkin ainut muistutus todellisuudesta.
”Monet israelilaiset eivät edes tunnista Palestiinan lipun värejä saati tiedä, mitä miehitetyllä alueella tapahtuu.”

Israelin hallitus koventaa otteitaan Palestiinassa. Seuraavaksi miehityksen kovaa kouraa joutuvat maistamaan Länsirannan beduiinit.
Israel aikoo lähiaikoina pakkosiirtää Itä-Jerusalemin liepeiden beduiinikylät Jerusalemin ulkopuolella sijaitsevan Abu Disin kaatopaikan viereen. Myöhemmin koko Palestiinan beduiiniväestö on tarkoitus pakottaa reservaatteihin.

Kokonaisuudessaan operaatio tulee olemaan valtava: Länsirannan beduiinikylissä asuu miltei 30 000 paimentolaista.
Nyt beduiinit asuvat alueella, joka on kansainvälisen mielipiteen mukaan Palestiinaa, mutta Israel kohtelee aluetta niin kuin se olisi osa Israelia.

Yhteensä kuusivuotiseksi suunniteltua operaatiota perustellaan beduiinien omalla turvallisuudella. Beduiineilla on ongelmia paitsi väkivaltaisten siirtokuntalaisten myös Israelin armeijan kanssa.

Tämä ei ole yllättävää: miehitysvalta kohtaa vastarintaa. Armeijan terrorin ohella myöskään siirtokuntalaisten väkivaltaa paikallisväestöä kohtaan ei ole saatu tai haluttu saada loppumaan.

Tärkein tekijä pakkosiirron taustalla on beduiinikylien strateginen sijainti alueella. Kylät ovat lähellä Itä-Jerusalemia, ja niitä ympäröivät ympäri maailmaa muuttaneiden juutalaisten siirtokunnat, joissa asuu useiden arvioiden mukaan puoli miljoonaa ihmistä.
Osa siirtokuntalaisista on ideologisia sionisteja, jotka ovat vahvasti aseistautuneita ja jotka valtaavat jatkuvasti uusia palestiinalaisalueita sissihengessä.
Siirtokunnat ovat laittomia, mutta Israel antaa niille silti taloudellisesta tukea niiden laajentuessa ja vakiintuessa.

Tel Aviv on juhlimisen ja hedonismin pääkaupunki, jossa helposti unohtaa olevansa sotaa käyvän maan taloudellisessa keskuksessa. Mistään ei voi päätellä alle sadan kilometrin päässä käytävän sotaa, kunnes Gazasta palaavat taisteluhelikopterit lentävät rannan yli tehtävänsä suoritettuaan.

Saapuessamme hostelliimme, vastaanottotiskin nuori virkailija tiedustelee matkasuunnitelmiamme. Kertoessamme suuntaavamme seuraavana päivänä kohti Ramallahia hän hämmästyy.

”Ramallahiin? Olen käynyt siellä kerran asepalvelusta suorittaessani.”

Omien sanojensa mukaan virkailija oli Ramallahissa terroristijahdissa, eikä hän tunnu ymmärtävän, miksi Israeliin tuleva turisti haluaisi ylipäätään mennä sinne. Olemme selkeästi vähemmistö Tel Avivin klubeja kansoittavien jenkkinuorten ja Jeesuksen jäljillä kulkevien uskovien parissa. Täällä sota ja uutisissa välkkyvä konflikti tuntuu kaukaiselta ja epätodelliselta.

Population none in the desert and sun
Starin' hard at the postcards Seein' people smile
Isn't it odd and unique?
Seein' people smile wild in the heat
120 degree
'Cause I wanna be free
What's a smilin' fact
When the whole state's racist


Saavumme yön keskellä Ramallahin lähellä sijaitsevaan majataloomme ja vasta aamun valjetessa huomaamme katselevamme hämmentävää maisemaa.
Kukkulat ovat täynnä muureilla ympäröityjä asuinalueita, kiemuraisia teitä, lisää muuria ja siellä täällä yksittäisiä kyliä.

”Nämä kylät ovat perinteisesti olleet kristittyjen arabien asuttamia. Viime vuosina tänne on kuitenkin rakennettu neljä uutta moskeijaa. Kylään muuttaneet ovat lähialueilla asuneita muslimeita, joiden kodit Israelin armeija on tuhonnut uusien siirtokuntien tieltä”, kertoo majatalomme isäntä aamiaispöydässä.
Isäntämme lapsuudenkodin paikalla on nyt vesipuisto.
Kylät on tuhottu tekaistun perustein lähtien epäselvistä maanomistussuhteista Israelilaisten turvallisuustilanteen parantamiseen. Paikallisten näkökulma on kuitenkin selvä: siirtokuntien jatkuva rakentamisen tarkoitus on hajottaa palestiinalaisalueiden yhtenäisyys ja tuhota heidän mahdollisuutensa elää kansana.

*

"Lähi-idän konfliktia koskevissa kannanotoissaan ja toimissaan Suomen ja EU:n tulisi muuttaa kriittisemmäksi suhtautumistaan Israeliin."

Jussi Halla-aho:"Täysin eri mieltä."

Eli, kansanedustaja Jussi Halla-ahon mielestä muslimimaahanmuuttajista Suomessa pitää ja saa puhua heihin kohdistuvan väkivallan ja syrjinnän kustannuksella sanan- ja ilmaisunvapauden kallisarvoisuuden vuoksi, puhumattakaan Islamista uskontona, mutta Israelin aiheuttamia konflikteja Suomen ja EU:n ei pitäisi edes sanan-ja ilmaisunvapaudessa muuttua kriittisemmäksi Israelia kohtaan. Jalo arvo tuo sananvapaus. Israelin herrakansa on kiihkeimmänkin sanan-ja ilmaisunvapauden puolustajankin mielestä sananvapauden yläpuolella.

"Pitääkö Suomen tuoda Kiinan- ja Venäjän-politiikassaan voimakkaammin esiin myös ihmisoikeudet sekä demokratian tila kyseisissä maissa?"

Jussi Halla-aho: Kyllä, Suomen ulkopolitiikan lähtökohtana tulee olla kansalaisten oikeudet ja yleisesti hyväksytyt arvot.

Mutta palestiinalaisten ihmisoikeuksilla ja demokratian tilalla ei ole niin väliä, ettei vahingossakaan tulisi sorruttua synneistä suurimpaan: Israelin kritisoimiseen.

Jussi Halla-aho: Suomen mahdollisuudet vaikuttaa Venäjän ja Kiinan ihmisoikeustilanteeseen ovat rajalliset, mutta ei pidä teeskennellä, että näitä ongelmia ei olisi.

Israelin suhteen pitää teeskennellä, ettei ongelmia olisi.

Meillä on kansanedustaja, joka mielestä somalialaisten -tai kuten hänen määritelmänsä mukaan "Afrikan sarvesta Suomeen vyöryneellä ihmisliejulla" - rautatieasemalla "notkuminen" ja "verorahoilla loisiminen" ovat suurempia ongelmia kuin Israelin vuosikymmenien mittainen -kansainvälisen yhteisön silmissä laillinen - sortaminen, likvidointi, pommittaminen, keskitysleireihin internointi. Suomen muslimit asuvat maassa, jonka kansa ratkaisee asiat äänestämällä eduskuntaan miehen, jonka mukaan 12 000 somalialaisväestö kuuden miljoonan asukkaan Suomessa on "Afrikan sarvesta tullutta ihmisliejua." Millaista politiikkaa te luulette sellaisen miehen ajavan, joka ajattelee ja julkisesti kirjoittaa muslimikansan olevan "vyöryvää ihmisliejua." Ja sama mies istuu hallintovaliokunnan puheenjohtajana, jonka kuultavana käy suuri määrä viranomaisia suojelupoliisista sosiaaliviranomaisiin. Millaisia lakeja valmistelee mies, joka ajattelee vähemmistöä "ihmisliejuna?"

Millaista politiikkaa luo mies, jonka näkemys Lähi-idästä on tällainen:

"Israelin tämänkertaisen invaasion (kesä 2006, tekijän huomautus) välitön syy on se, että arabit sieppasivat israelilaisen sotilaan, sekä se, että arabit ampuvat jatkuvasti raketteja israelilaisiin rajakaupunkeihin. Erkkituomiojalais-eurooppalaisessa katsannossa konfliktin todellinen syy, se, joka pakottaa arabit ampumaan rakettejaan, on Israelin ylläpitämä kurjuus ja turhautuminen palestiinalaisalueilla. Koska Israelin arvostelussa on kuitenkin pidettävä kieli keskellä suuta, kaikkein todellisin syyllinen on George W., joka ei suostu painostamaan Israelia."

Miksi Israelin arvostelemisessa on pidettävä kieli keskellä suuta? Eikös tätä nimitetä sananvapauden rajoittamiseksi ja poliittiseksi korrektiudeksi?

Eli, kuten "rakkaus-ja armouskonnon" edustajat kristityt ovat jo vuosia evankelioineet: Lähi-idän konfliktin syynä ei ole "omaisuuskansa" Israel, vaan arabit, jotka "vihaavat vapauttamme, Israelhan ei ole koskaan tehnyt pahaa kärpäsellekään."

Toisin sanoen Halla-ahon käsitykset ja ajatusmallit ovat samanlaisia kuin itsevaltaisilla diktaattoreilla: "me emme ole aiheuttaneet mitään konfliktia, me vain tapamme "ihmisliejua." Halla-ahon ajatukset ovat siis, eivät ajatuksia, vaan Yhdysvaltain senaatin ulkopolitiikan jatketta. Suomessa on poliitikko, jolla on kritiikitön kannatus, jonka sanat kopioidaan viimeistä partta myöden, joka ei näe, eikä halua nähdä Yhdysvaltain ja Israelin koskaan luoneenkaan mitään konfliktia minnekään. Ja jos on, niin 'Hys hys! Ei pidä ryhtyä kriittisemmäksi Israelin suhteen.' Koska holocaust ja voi käydä niinkin, että "demokratian kulmakiven, jota kukaan ei voi horjuttaa, eli sanan-ja ilmaisunvapauden" käyttämisestä "vapaassa valtiossa" voi vaikkapa Israelin Suomen suurlähettiläs suutahtaa ja kannella oikeusviranomaisille ja tulla MTV3:n uutisiin sanomaan, että "mitäpä jos Venäjä ammuskelisi raketteja Suomen puolelle, eikö Suomi reagoisi?" Ja ettei TundraTabloidsin Kenneth Sikorski fotoshoppaile sinusta kuvaa Hassan Nasrallahia halailevana piruna.

*

Israel rajoittaa ihmisten lisäksi myös tavaroiden liikkumista rajan yli halvaannuttaen palestiinalaisyrittäjien elinkeinomahdollisuudet. Jopa monien strategisiksi nähtyjen alojen, esimerkiksi tiettyjen insinööritieteiden, opiskelu on tyystin kielletty Länsirannan korkeakouluissa.

Yrittäminen on tehty vaikeaksi, mutta niin myös normaali työssäkäynti: Ramallahin ja Jerusalemin välisellä tarkastuspisteellä onkin päivästä ja ajankohdasta riippumatta jono. Jonottajat ovat tarkastuspisteitä miehittävien, asepalvelustaan suorittavien nuorten miesten ja naisten armoilla, jotka tylsistyessään päätyvät usein kohtelemaan jonossa tavallisia palestiinalaisia kuin terroristiepäiltyjä.

”Sotilaita on tarkastuspisteillä niin vähän, että ainut keino pitää palestiinalaiset kurissa on pelon lietsonnan ja nöyryyttämisen kautta”, nuori sotilas kertoo. Suomalaisen ihmisoikeustarkkailijan mukaan järjestelmä ei kuitenkaan pyri israelilaisten turvallisuuden lisäämiseen vaan ensisijaisesti palestiinalaisten ihmisarvon totaaliseen polkemiseen.

”Joudun heräämään jo kahdelta aamulla ehtiäkseni töihin Jerusalemiin kahdeksaksi”, edellämme jonottava mies kertoo odotuksen lomassa.

Israelin valtion perustamisvuodesta 1948 lähtien palestiinalaiset ovat joutuneet kokemaan useita pakkosiirtoja. Palestiinalaiset, joihin Länsirannan beduiinitkin kuuluvat, ovat maailman suurin pakolaisryhmä. Tällä hetkellä heitä arvioidaan olevan 7 miljoonaa ympäri maailman, ja maansisäisiä pakolaisia on 110 000.

Beduiinien perinteiseen elämäntapaan kuuluu eläinten kanssa vaeltaminen, suuren karjan pitäminen ja uusien laidunmaiden etsiminen. Pakkosiirron jälkeen traditionaalinen elämäntapa ei ole enää mahdollinen. Israelin armeija on ilmoittanut, että ”uuteen paikkaan” kaatopaikan viereen eläimiä ei voi ottaa mukaan.
Siirrosta tai sen ajankohdasta ei ole neuvoteltu kyläyhteisöjen kanssa. Ihmiset odottavat lähdön tulevan minä päivänä hyvänsä. Ensimmäinen pakkosiirto, joka koskettaa noin 2 700:ta beduiinia, on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2012.
Pakkosijoitus vie käytännössä leivän beduiinien suusta ja pakottaa heidät köyhien alimpaan kastiin: kerjäämään ja varastamaan.

Khan al-Ahmarin kylä on tyyppiesimerkki yhteisöstä, joka painii lähestyvän uhan kanssa. Oikeastaan Khan al-Ahmarin kylä on vain rypäs hökkeleitä. Tukevinkin teltta on ommeltu nahasta, ja sen ovi on verho, joka ei pidä autiomaan hiekkaa ulkopuolella. Muut rakennukset on tehty aaltopellistä, muovinkappaleista ja pressuista, jotka ovat repeytyneet.
Kylä sijaitsee uutuuttaan hohtavan Jerusalem–Jeriko-moottoritien vieressä. Kameli nuokkuu lähistöllä, aasi syö pientareen kuivaa ruohoa. On melkein 30 astetta lämmintä.

Arjen ongelmat ovat usein ylittämättömiä. Yhdessäkään Länsirannan beduiinikylässä ei ole sähköä, ja paheneva vesipula kurjistaa entisestään kuivuudessa eläviä yhteisöjä.

Parinsadan metrin päässä kohoaa juutalaissiirtokunta, moottoritien toisella puolen toinen samanlainen. Ne kuuluvat valtavaksi paisuneen Ma’ ale Aduminin siirtokunnan yhteyteen, jossa arvellaan asuvan yli 40 000 ihmistä. Kylä sinnittelee näiden kahden vihamielisen naapurin välissä.
Khan al-Ahmar on tullut kuuluisaksi autonrenkaista rakennetusta koulustaan, jota muun muassa italialaiset ruohonjuuriaktivistit ovat tukeneet rahallisesti ja olleet rakentamassa. Koululla, kylän muiden rakennelmien ohella, on Israelin armeijan antama tuhoamismääräys.

”Täällä käy sotilaita valokuvaamassa joka viikko rakennuksia ja eläinsuojia. Kun olemme kysyneet keitä he ovat, ovat he kerta toisensa jälkeen väittäneet edustavansa siviilihallintoa. He ovat kuitenkin Israelin armeijan sotilaita ja toimittavat tietoa armeijalle, joka puolestaan lähettää meille talojen tuhoamismääräykset.”

Daher aikoo jatkaa talonsa kunnostamista, vaikka armeija jatkuvasti uhkailee purkavansa rakennukset. Talvi on tulossa.

*

Sisäministeri Päivi Räsänen: "Täytyy muistaa että Israel on tuolla alueella ainoa, oikeastaan toimiva demokratia ja kyllä me lähdetään siitä, että Israelilla on toki oikeus puolustautua ja rakentaa omaa maataan..."
Näin hyvin se demokratia kohtelee köyhiä palestiinalaisia:

"Israelin armeija lyö asuntojen ovet sisään ja joskus myös raunioittaa sisustuksen. Pidätettyjen silmät sidotaan ja heille laitetaan käsiraudat, vaikka heitä ei epäillä eikä syytetä mistään rikoksesta. Sotilaat loukkaavat pidätettyjä verbaalisti ja lyömällä heitä."

*

Beduiinien rauhallisuus hämmentää. Kukaan ei itke tai raivoa, kaikki ovat ystävällisiä, kutsuvat kotiinsa teelle. Ja kuitenkaan beduiineille ei heru sympatiaa Palestiinasta eikä Israelista.

”En aio luovuttaa, perheeni ei tule kuolemaan kylmyyteen. Muuten kaikki onkin hämärän peitossa, sotilaat ovat sanoneet, etteivät aio jättää asiaa tähän. Kaikki mitä rakennamme tullaan ajamaan puskutraktorilla maan tasalle.”

Moottoritien alikulun kautta beduiinit vievät lampaitaan ja vuohiaan laidunmaille. Koska ruoan löytäminen karjalle alkaa olla mahdotonta, moni on luopunut perinteisestä työstään paimenena. Beduiinien työttömyys onkin korkeimpia kaikkien palestiinalaisten keskuudessa.

”Meitä ei auta kukaan, ei palestiinalaishallinto eikä Israel. Meillä ei ole mitään tietoa, mihin meidät aiotaan siirtää, kuka meidät siirtää ja milloin tämä tapahtuu”, sanoo Daher.

*

Päivi Räsänen ihmettelee kolumnissaan, miksi Suomi asettui tukemaan palestiinalaisalueiden ottamista YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon täysjäseneksi.

"Palestiinan valtion profiilin nostaminen kohti itsenäistä valtiota riitaisella tavalla voi kärjistää Lähi-idän konfliktia ja estää rauhan löytymiseksi tarvittavia kompromisseja."

Yleensä itsenäistymiseen liittyy kuvatunkaltainen "riitaisa tapa" emovaltiosta irtautumiseen. Mutta Räsäsen mielestä itsenäinen Palestiina, jossa ihmiset saavat elää rauhassa, on kristityn sisäministerimme mielestä "Lähi-idän konfliktia kärjistävä." Jopa niin paljon, että edes Unescon jäseneksi ottamisen Suomen myönteinen kanta on ministerin mielestä "ihmeteltävää." Suomella ei siis saisi olla Palestiinasta kantaa, joka eroaa ratkaisevasti kristittyjen omasta.

*

Kansainvälinen yhteisö on useaan otteeseen ja usean länsimaisen johtajan suulla tuominnut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimet siirtokuntien lisärakentamiseksi. Varsinaisiin rangaistuksiin ei kuitenkaan ole turvauduttu.
Israelin ja juutalaisten dramaattinen menneisyys on tulenarka aihe, ja siksi konflikti on jätetty sikseen.

*
Kristityllä Pekka Sartolla on tästä konfliktin sikseen jättämisestä vähän toisenlainen käsitys:

USA lähetti Persianlahdelle toisen lentotukialuksen Harry S. Trumanin Eisenhowerin lisäksi. Se sitoutui samalla täydelliseen ydinsateenvarjoon (nuclear umbrella) Irania kohtaan, tarkoittaa jos sieltä ammutaan Israelia kohti jotakin hiemankin epäilyttävää niin USA tekee vastaiskun jolla Iran palautetaan jonnekin rauta - ja kivikauden välimaastoon.

Tästä ilmenee yksi olennainen asia: miten helppoa ja vaivatonta "lähimmäisenrakkaususkonnon" edustajalle kristitylle viattomien ihmisten suora ja välillinen kuolema. Näin vähän kristittyä painaa "vähänkin epäilyttävän lentäminen" vastaiskuksi "palautus rauta-ja kivikauden välimaastoon." Eli "vähänkin epäilyttävä" oikeuttaa heti koko Iranin pommittamisen "jonnekin rauta-ja kivikauden välimaastoon." Iranissa on 80 miljoonaa ihmistä, todennäköisesti sotilashenkilöstön uhriluvut ovat siviiliväestöä pienemmät, minkälaiset seuraukset heille siitä olisi, ei kiinnosta kristittyä, sanookin "kuin muina miehinä" suoraan tai välillisesti kuoleville suurille ihmismäärille. Kun Yhdysvallat pommittaa, niin Sartolan mielestä ei ole väliä, että syntyvät lapset ja sairaat jäävät sairaaloihin kuolemaan ilman elämäntärkeää sähköä, kun aina niin lähimmäistärakastava USA pommittaa Iranin sähköntuotantolaitoksineen jonnekin "rauta-ja kivikauden välimaastoon." Ja meillä on Eduskunnassa Jussi Halla-aho, jonka mielestä "Suomen ja EU:n ei tule Lähi-Idän konfliktissa muuttua kriittisimmiksi Israelia kohtaan." Joten"kieli keskelle suuta", ettei TundraTabloidsin Kenneth Sikorski fotoshoppaa sinusta kuvaa Islamil Haniaa kätteleväksi sarvijaakoksi. Ja kuten sisäministeri Räsänen muistuttaa meitä, että "tsot tsot, Israel on lähi-idän ainoa demokratia, joten kieltä keskelle suuta!"

"Sen lisäksi USA toimittaa Israelin avuksi ja siis sen komentovallan alaisuuteen kaksi ydinkäyttöistä sukellusvenettä, toinen hyökkäysvene ja toinen taktiseen reserviin, kummassakin on ohjuksia, niin risteily sellaisia kuin taktisiakin ja osa niistä on varustettu myös ydinkärjillä. Vastaavasti kuin Israelin Dolphin-luokan veneet Omanin lahdella. Lisäksi Israel saa ostaa Lokheed-Martin F-35 Stealth pommikoneita, siis tutkassa näkymättömiä ja maailman ehkä parhaan hävittäjän, saman tehtaan F-22 Raptorin, joka sekään ei näy tutkassa. Yhteinen ohjuspuolustusjärjestelmä ajanmukaistetaan samoin tutkat ja satelliittivalvonta."

***

Kirjoitus on yhdistelmä Voima -lehden artikkeleista "Aikuisten Disneyland" (Aleksi Mallea, Oona Rautiainen & Antti Tarvainen) sekä "Länsirannalta ei mitään hyvää." (Maria Seppälä) marraskuussa 2011 tehdyissä vierailuissaan Palestiinaan ja Israeliin. Muut sitaaatit Vaalikoneelta, Ajanteos -sekä Scripta -sivustoilta sekä Iltalehden verkkojulkaisusta.

Muokannut ja uudelleenjärjestellyt, sitaatit valinnut sekä kommentoinut Abdullah Rintala.

Muharram 27, 1433 - Joulukuu 23, 2011
Per Jou 23, 2011 6:48 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea