Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Länsi-Saharan 42. itsenäisyyspäivä

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Länsi-Saharan 42. itsenäisyyspäivä
Kirjoittaja Viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 476

Lähetä Länsi-Saharan 42. itsenäisyyspäivä Vastaa lainaamalla viestiä


On kymmenentuhatta tapaa kumartua ja suudella maata. -Rumi n. 1270.

Afrikan viimeinen siirtomaa Länsi-Sahara

Korkeat hiekkasärkät leirin ympärillä hohtavat punaisina. Mohamad Aly ag Amoye virittelee iltanuotiota teltan eteen levitetyn olkimaton tuntumaan. Hän tasoittaa hiekkaan laakean painanteen ja asettaa ristiin kaksi akasiaoksaa, repii kuoren irti ja sytyttää olkitukon ja pikkurisut tuleen. Katselemme tähtiä, jotka toimivat karttana Mohamedin isän Amoye ag Hamoyen johtamalle 60 tuaregiperheen leirille, joka siirtyy paikasta paikkaan vuodeaikojen mukaan. Leiri on Barizin hiekkkalakeudelle Timbuktun liepeillä.

"Vaellamme usein öisin, koska silloin on viileämpää ja tähdistä voi lukea suunnan. Tuo tähti kuljettaa kuukaudessa Taoudenniin, tuo kahdessa viikossa Araouaneen. Tuo kirkas taas on satelliitti. Jos tähtiä ei näy, reitin tunnistaa tunnustelemalla hiekkaa. Satojen kamelien kulkeminen vuosikymmenistä toiseen jättää hiekkaan jälkensä."

Tuaregien asunto, huonekalut, tarvekalut ja ylellisyydet kulkevat mukana kamelin tai aasin selässä. Olohuoneena ja keittiönä on iltanuotion eteen levitetty olkimatto, makuuhuoneena nahkateltta.

Tuaregileiriä ei ole helppo havaita. Tuaregit välttävät avoimia maastonkohtia tai vesipaikan vierustoja. Teltta on ommeltu punaruskealla savella värjätyistä vuohennahoista, teltan ympärys lakaistu kovaksi ja paljaaksi lentohiekkakinoksista. Vielä huolellisemmin on harjattu teltan edessä oleva olkimatto ja sisälle levitetyt huovat. Saharan aavikko on täynnä pieniä piikkipalloja, jotka leviävät tarttumalla vaatteisiin, ovat pisteliäitä ja puhtaalla hiekallakin kengät ja housunlahkeet peittyvät takiaispalloihin.

"Kun piikkejä painuu syvälle kantapäähän, leikkaan ihon auki, poistan piikit ja painelen haavaa hehkuvalla hiilellä, ettei se tulehdu", Mohamad kertoo.

Riisumme kengät ja istumme matolle katselemaan, miten vuohet ja kamelit palaavat leiriin. Tuaregit elävät niiden maidolla, juustolla, lihalla ja villalla.

Karjan lypsämisen ja juottamisen jälkeen kiharapäinen poika Iddai hoitaa vuohet yöpymään. Mohamad sytyttää iltanuotion oksa kerrallaan. Nuotiolle laitetaan kattilallinen hirssivelliä ja aterioimaan kerääntyy myös naapureita. Pikkuhiilloksella keitetään teetä, joka kiehuu äkkiä pienessä pannussa. Mohamud isäntänä valuttaa pannusta teetä suihkuna lasiin, kaataa juoman lasista takaisin pannuun ja edelleen lasiin. Tätä tapahtuu monta kertaa. Jokainen juo vuorollaan yhdellä huikalla pienen teelasin tyhjäksi. Tuaregit puhuvat omaa kieltään tamashekia.

Suurin osa leirin asukkaista ei ole koskaan nähnyt televisiota, käyttänyt puhelnta, sähkövaloa, ajanut autolla eikä nukkunut talossa. Monet tarinoista ovat kiertäneet Saharassa vuosisatoja. Länsi-Saharan puolella sähköä saadaan aurinkopaneeleilla, auton akulla voi pitää sähkövaloja ja televisioista katsoa meksikolaisia saippuaoopperoita pari tuntia päivässä.

Naapurin tytöt nousevat jaloilleen ja alkavat tanssien ja taputtaen laulaa lauluja. Usein nuotiolla istutaan puoleenyöhön. Tee on sahraweille elämäntapa. Teetä juodaan kolme kuppia peräkkäin, jokainen edellistä makeampi. Sanonnan mukaan ensimmäisessä teessä maistuu elämän katkeruus, toisessa rakkauden makeus ja kolmannessa kuoleman pehmeys.

Aamulla nuotion hiilet sytytetään jälleen, hiillokseen kaivetaan pieni kuoppa, jossa naiset valmstavat litteitä kakkuja. Taikina peitetään kuumalla tuhkalla ja kekäleillä ja paistetaan leiväksi käännellen.

Pojat ja miehet juottavat vuohet ja kuljettavat ne laitumelle, naiset hakevat vettä, joka kaivon sijainnista riippuen voi viedä useita tunteja. Naiset eivät osallistu paimentamiseen, ruokintaan eikä lypsemiseen, Naiset voivat itse päättää, miten käyttävät omaisuuttaan, osallistuvat kokouksiin päätettäessä leirin asioista. Tyttöjä ei ympärileikata ja he voivat valita itse aviomiehensä. Heimon päällikkökin on tyttären mies, ei poika.

Saharan laajentuessa tuaregien elintila supistuu. Autiomaan reunamia valtaavat muut kansat ja pitkät kuivuuskaudet ovat vieneet valtaosan karjasta eikä vaeltaminen vesipaikalta toiselle enää kannata. Monet tuaregimiehet käyvät työssä Nigerissä, Malissa, Algeriassa ja Libyassa (alkuperäinen artikkeli on vuodelta 2001). Malin ja Nigerin hallitukset pyrkivät asettamaan tuaregit aloilleen "sivistyksen pariin", eikä asutushankkeissa ole kuultu tuaregien mielipiteitä. Hedelmien ja vihannesten viljely ei ole kannattava vaihtoehto paimentamiselle, ei ainakaan ilman keinokastelua.

Barizin hiekkalakeudella on auringonvoimalla toimivia vesipumppuja, porakaivo, kuivakäymälöitä, jopa kauppoja ja kouluja parakkeina.

"Vaeltelu on elämäntapamme. En voisi kuvitella asuvani talossa, aina paikallani, seinien sisäpuolella."

Leirin miehet ovat pukeutuneet indigokasveista saatujen uutteiden sinisiksi värjättyihin kaapuihin. Ajan saatossa indigo imeytyy kankaasta ihoon. Mohamadin sedällä on pään ja hartioiden ympäri kiedottu musta tagelmust huivi, joka suojaa auringolta, tuullta ja hiekalta, mutta osoittaa myös arvohierarkian: miesten ei ole lupa paljastaa kasvojaan korkea-arvoisemmalle heimon jäsenelle tai vieraalle, ei edes teen juonnin ajaksi ellei vieras ole tuttu.

Autoja näkyy Saharassa muulloinkin kuin Pariisin-Dakarin rallin aikoihin, mutta autoja liikkuu autiomaassa edelleen harvakseltaan mutta pyörien urat ovat totuttu näky.

Tuaregien kansallisvaltiopyrkimykset alkoivat 1990-luvun alussa kuivuuden ja heikkojen asutusohjelmien seurauksena. Malin ja Nigerin armeijat kukistivat aavikkosodan omasta itsenäisyydestä, leirejä hajotettiin, tuhansia tuaregeja surmattiin. Sota päättyi 1996, Mali ja Niger lisäsivät tuaregien osuutta armeijassa, hallinnossa ja virkakoneistosa, mutta tyytymättömyys on edelleen suurta.

Sotavuosina yli 100 000 tuaregia jätti kotinsa ja pakeni Mauritaniaan, Algeriaan ja Burkina Fasoon, mutta paluumuuttajat ovat köyhtyneitä joutuen osin turvautumaan Timbuktun pohjoispuolella ulkomaisiin avustusjärjestöihin, jotka järjestävät lapsille opetusta ja terveydenhuoltoa.

"Köyhänä ei voi kehittyä. Ensin tarvittaisiin lisää vuohia, vasta sitten muita palveluja", tuaregit sanovat.

Euroopan unioni myöntää Marokolle miljoonia euroja vuosittain tukahduttaakseen siirtolaisten kulkemisen Gibraltarin salmelle Espanjan rannikolle, samalla kun EU ja Marokko käyvät kauppaa Länsi-Saharan kalavaroista, alueella on merkittäviä luonnonvaroja ja ulkomaiset yhtiöt etsivät Marokon kanssa öljyä Länsi-Saharan rannikolta. Länsi-Sahara on pääosin hiekka-aavikkoa, mutta maanalaiset makean veden lähteet mahdollistavat paikoittain maanviljelyn. Keväällä 2001 Marokko sopi ulkomaisten yhtiöiden kanssa merenalaisten öljyesiintymien etsimisestä, mikä aiheutti vastalauseita ympäri maailmaa.

Länsi-Sahara on Afrikan viimeinen siirtomaa, viimeinen YK:n vuonna 1963 laatiman listan maista joiden siirtomaavalta on purettava alkuperäisväestön tahdon mukaisesti. Marokko on systemaattisena kieltäytynyt noudattamasta YK:n päätöslauselmia, kansanäänestysvelvoitetta ja allekirjoittamiaan sopimuksia. Marokon tukijoita ovat perinteisesti Ranska ja Yhdysvallat. Marokon kuningas Mohamed kuudes on avoimesti sanonut, ettei kansanäänestys tule kysymykseenkään, jos Länsi-Saharan vaihtoehtojen joukkoon kuuluu itsenäisyys.

Länsi-Saharalle annettavaa itsenäisyyttä viivytteli ensin Espanja kansanäänestyksen järjestämisessä, myöhemmin Espanja sopi Marokon ja Mauritanian kanssa Länsi-Saharan jaosta, jossa molemmat saivat miehittää Länsi-Saharaa espanjalaisten poistuessa ja Espanjan saadessa kolmanneksen alueen fosfaatti- ja kalateollisuuden tuloista. Länsisaharalaisten sahrawien mielipidettä ei koskaan kysytty. Mauritania vetäytyi 70-luvun lopulla, jolloin Marokko miehitti Mauritanian jättämät alueet.
Marokko on torjunut YK:n työtä monin tavoin, esittänyt aina uusia ehtoja määrittämään äänioikeutettuja, asuttanut Länsi-Saharan alueelle kymmeniä tuhansia siirtolaisia vaatien näille äänioikeutta, ilmeisesti äänestämään Marokolle edullisesti. Vuonna 1999 YK julkisti 86 000 äänioikeutetun listan. Marokko ei hyväksynyt listaa ja esitti 120 000 äänioikeutetun listaa, ilmeisesti listan koostuen Marokon omista kansalaisista. Vuonna 2003 esitettiin, että äänestäessä itsenäisyydestä tai liittymisestä Marokkoon saisivat äänestää myös alueella vähintään neljä vuotta asuneet marokkolaiset.

Miehitetyssä Länsi-Saharassa ei ole muuta hallintaa kuin Marokon, ei edes YK:n. Marokon viranomaiset eivät päästä alueelle puolueettomia tarkkailijoita eikä toimittajia. Länsi-Saharan alkuperäisväestöä valvovat ja kontrolloivat Marokon 120 000 sotilasta ja tuhannet virkamiehet. Sahraweja syrjitään koulu-ja työelämässä marokkolaisten muutettua alueelle verohelpotusten ja kaksinkertaisten palkkojen houkuttelemina. Hätäapu pakolaisleireille alkoi katkoilla 2000-luvun puolivälissä YK:n ja EU:n käyttäessä hätäapua poliittisena painostuskeinona Länsi-Saharan itsenäisyyskamppailusta luopumiseksi.

Miehityksen alettua noin 500 länsisaharalaista on kadonnut, tuhansia nuoria pakkosiirretty "marokkolaistettavaksi" Marokkoon, itsenäisyyden puolesta tukimielenosoittaneet saaneet kaksikymmentä vuotta vankeutta. Opiskelijoiden mielenosoitukset työpaikkojen ja ihmisoikeuksien puolesta Marokon armeija tukahdutti pahoinpitelemällä ja pidättämällä länsisaharalaisia, muutaman kuollessa saamiinsa vammoihin.

Länsisaharalaisista noin 150 000 asuu pakolaisleireillä ennen asuttamattomalla seudulla kuivalla ja suolaisella maaperällä. Leirit jakautuvat neljään lääniin ja läänit useisiin kyliin, joissa on oma pakolaisista koostuva hallinto julkisten palvelujen kuten koulun, lastentarhan ja sairastuvan ylläpitämiseksi. Lapset käyvät koulua vähintään kuusi vuotta, lahjakkaimmat nuoret voivat saada stipendin koulutukseen Kuubaan tai Algeriaan.

Tii Hel 27, 2018 6:12 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea